Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýrové fondue

26. 1. 2009
Základní sýrová hmota na fondue

Ingredience:
50 g čerstvého sýra gouda, 350 g staršího sýra gouda, 1 stroužek česneku, šťávu z 1 citronu, 4 lžičky škrobové moučky nebo solamylu, 6 lžic mléka, bílý pepř, muškátový oříšek, 1 veka, 100 g šunky

Příprava:
1. Ze sýra odkrojíme okraje a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak rozdrtíme nebo najemno umeleme na strojku. Všechny druhy tvrdého sýra se lépe strouhají, jestliže jsou vychlazené.
2. Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku (třeba česnekovou pastou). Citronovou šťávu doplníme vodou na 250 ml a nalijeme ji do nádoby. Postavíme ji na sporák a na mírném ohni zahříváme.
3. Postupně přidáme všechen sýr a necháme jej za stálého míchání na mírném ohni rozpustit.
4. V mléce rozmícháme škrobovou moučku a zvolna ji vmícháme do sýrové omáčky.
5. Sýrovou omáčku dále zahříváme a necháme ji jednou přejít varem. Nezapomínáme stále míchat. Sýrová omáčka je hotová, tvoří-li na vytažené vařečce tenký film.
6. Omáčku opepříme a přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Pokud to nikomu nevadí, lze přidat i další lisovaný stroužek česneku. Nemáme-li lis na česnek, utřeme stroužek nožem na prkénku.
7. Veku nakrájíme na plátky a ty překrojíme na velikost, jednohubek a na ně položíme kousek šunky. Upravíme na talíře.
8. Kousky veky se šunkou se pak napichují speciální vidličkou a namáčejí v omáčce.

 
Holandské fondue

Ingredience:
česnek sůl máslo pivo 3 dcl pepř kayenský mouka kukuřičná gouda 500 g

Postup:
Ohnivzdornou mísu vymastíme máslem, naplníme sýrem a pivem a velmi pomalu zahříváme, až se sýr roztaví. Do takto připravené směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, mouku(lžíci) rozmíchanou ve lžíci piva a mícháme do zhoustnutí. Foundue udržujeme stále teplé na lihovém vařiči uprostřed stolu tak, aby si každý mohl v sýrové omáčce namáčet kousky bagety na dlouhé vidličce. Na připravu fondue jsou k dostání možné speciální nádoby i vidličky.

 
Selské sýrové fondue

Ingredience:
200 ml suchého vína 1 stroužek česneku 500 g sýra Primátor 3 lžíce solamylu 1 lžíce citronové šťávy sůl pepř 4 lžíce slivovice

Příprava:
Víno zahřejeme a vhodíme do něj rozetřený česnek. Poté za stálého míchání přidáváme po lžících strouhaný sýr a v trošce vody rozmíchaný solamyl. Přivedeme k varu, zalijeme citronovou šťávou a slivovicí a již nevaříme. Nádobu udržujeme stále teplou. Napichujeme kousky chleba a důkladně je namáčíme. Jako nápoj podáváme zbylé víno. Vhodným doplňkem je salát z hlávkového zelí.

 
Uzené německé fondue

Ingredience:
1 malá cibule, přepůlená, 1 hrnek světlého ležáku, 3 hrnky strouhaného uzeného sýra, 1 hrnek strouhaného ementálu, 1 lžíce kukuřičné moučky, 3 lžíce mléka, 1 lžíce kremžské hořčice

K namáčení: režný žitný chléb, vařené frankfurtské párečky

Příprava:
1. Odvážíme ingredience. Kotlík vytřeme uvnitř řiznutou stranou cibule.
2. Nalijeme pivo do kotlíku a ohřejeme jej na středním plameni, dokud nezačne bublat. Stáhneme plamen a postupně vmícháme sýry. Pokračujeme v prohřívání dokud se sýr neroztaví.
3. V malé misce smícháme kukuřičnou moučku s mlékem. Vmícháme do sýra, přidáme hořčici a pokračujeme ve vaření za průběžného míchání nebo dokud je hmota hustá a krémová.

Podáváme s kousky tmavého chleba a vařených párků.

 
Sýrovo-cibulové fondue

Ingredience:
2 lžíce másla, 1 velká cibule, posekaná nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2/3 hrnku zakysané smetany, 2 hrnky strouhaného sýra Gruyére, 2 hrnky nastrouhaného sýra Cheddar, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř

K namáčení: malé vařené brambůrky a klobásky

Příprava:
1. Rozpustíme máslo ve velké pánvi, přidáme cibuli a vaříme 4-5 minut nebo dokud není měkká, ale nikoliv hnědá.
2. Vmíchejte mouku, přidejte zakysanou smetanu a vařte 2 minuty. Přidejte sýry a pokračujte ve vaření, za průběžného míchání dokud není hmota jemná a hladká.
3. Přidejte pažitku a ochuťte pepřem. Nalijte do kotlíku na fondue a podávejte s malými vařenými brambůrkami a klobáskami.

 
Pikantní sýrové fondue

Ingredience:
1 stroužek česneku, rozkrojený 185ml mléka 375g uzeného čedaru, nebo podobného uzeného sýru 6 zatovnaných lžiček plohrubé mouky 1 lžička dijonské hořčice, nebo jiné pikantní 2 lžičky Worcestershire omáčky 2 lžičky na jemno nastrouhaného křenu

kostky bagety, nakrájené tak, aby každá měla kůrku uzená libová šunka nakrájená na kostky

Příprava:
Potřít vnitřek Fondue keramické nádoby rozkrojeným česnekem. Postavit nádobu na oheň, nalít do ni mléko a přivéct ho do varu. Vložit dovnitř sýr smíchaný s moukou a na pomalém ohni zahřívat sýrovou směs za stálého míchání, až se sýr úplně rozpustí. Zamíchat dovnitř hořčici, Worcestershire omáčku a křen. Podávat tradičním způsobem se šunkou a bagetou.

 
Fondue z kozího sýra

Ingredience:
250 ml mléka, 6 snítek tymiánu (otrhané a nakrájené na drobno), 200 g lehkého mazacího sýra, 115 g kozího sýra, 1 kávovou lžičku kukuřičné moučky, sůl a pepř, asi 1 kg malinkatých brambor (čím menší, tím lepší), 450 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 24 malých bobkových listů (lze nahradit např. bazalkou)

Příprava:
Nejdřív brambory: omýt, neloupat, zabalit do proužku slaniny spolu s jedním bobkovým listem a narovnat na plech (na pečící papír nejlépe). Strčit do trouby a péct při asi 200 st. Celsia, dokud není slanina křupavá. Těsně před dopečením bramborek přivést 220 ml mléka s tymiánem k bodu varu. Přidat mazací sýr a kozí sýr a mlátit do toho měchačkou, dokud to není hladké. Smíchat kukuřičnou moučku se zbytkem mléka, dolít do sýrové směsi a míchat do zhoustnutí. Osolit a opepřit dle chuti. Nalít směs do fondue nádobky (stačí klidně ohřívané čajovou svíčkou, nemusí být s hořákem jako na olejové fondue), nandat brambory na talíř a každý si napichuje, namáčí a pochutnává. Bobkový list vyplivovat, bazalku baštit.